Η ορμόνη του σεξ μπορεί μεν να αυξάνει την επιθυμία για κοινωνική καταξίωση, δεν προκαλεί όμως επιθετικότητα στον άνθρωπο όπως έχει παρατηρηθεί σε άλλα ζώα, ανακοινώνουν Ευρωπαίοι ερευνητές.
«Η προκατάληψη που θέλει την τεστοστερόνη να προκαλεί μόνο επιθετική ή εγωιστική συμπεριφορά στον άνθρωπο αντικρούεται ξεκάθαρα» σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρίστοφ Αϊσενέγκερ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης.
Η ομάδα του έδειξε ότι η χορήγηση τεστοστερόνης δεν έκανε πιο επιθετικές τις γυναίκες που κλήθηκαν να παίξουν ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι. Αντίθετα, τις έκανε να παίζουν πιο δίκαια, πιθανώς σε μια προσπάθεια να κερδίσουν το σεβασμό των συμπαικτών τους και των ερευνητών.
Η τεστοστερόνη είναι μια στεροειδής ορμόνη που εκκρίνεται σε υψηλές συγκεντρώσεις από τους όρχεις και σε χαμηλότερες στις ωοθήκες των γυναικών. Και στα δύο φύλα είναι η ορμόνη της σεξουαλικής επιθυμίας, ενώ σε ζώα όπως τα τρωκτικά έχει αποδειχθεί ότι ενθαρρύνει ανταγωνιστικές και επιθετικές συμπεριφορές.
«Η λαϊκή σοφία γενικεύει και επεκτείνει αυτά τα ευρήματα στους ανθρώπους, εννοώντας ότι η τεστοστερόνη επάγει αντικοινωνικές, εγωιστικές, ή ακόμα και επιθετικές συμπεριφορές» επισημαίνουν οι συντάκτες της δημοσίευσης στο περιοδικό Nature.
Η ερευνητική ομάδα στα πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Λονδίνου μελέτησε το θέμα σε γυναίκες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν δραματικές αυξομειώσεις στα επίπεδα της τεστοστερόνης όπως οι άνδρες.
Οι 121 εθελόντριες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία έλαβε τεστοστερόνη και η άλλη ψευδοφάρμακο. Στη συνέχεια όλες κλήθηκαν να παίξουν ένα παιχνίδι στο οποίο έπρεπε να κάνουν παζάρια για να κερδίσουν χρήματα.
Οι γυναίκες που είχαν λάβει τεστοστερόνη δεν έκαναν απερίσκεπτες και «επιθετικές» κινήσεις στο παιχνίδι, όπως κανείς θα περίμενε. Αντίθετα έκαναν «καλύτερες και πιο δίκαιες προσφορές» στους συμπαίκτες τους, «ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο απόρριψης της προσφοράς».
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η τεστοστερόνη έκανε τις γυναίκες να δίνουν μεγαλύτερη αξία στην κοινωνική καταξίωση, ωστόσο αυτή η τάση δεν οδηγεί απαραίτητα σε επιθετικές τακτικές.
Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι αυτός ο «μύθος» που συνοδεύει την ορμόνη φάνηκε στο πείραμα να έχει ισχυρή δύναμη υποβολής: Οι εθελόντριες που νόμιζαν ότι είχαν λάβει τεστοστερόνη ήταν πιθανότερο να συμπεριφερθούν επιθετικά ανεξαρτήτως αν είχαν λάβει την ίδια την ορμόνη ή κάποιο placebo.