Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

0Προσέξτε αυτό πάρα πολύ...!

ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ
Πολλοί από εμάς δε γνωρίζουμε ότι η επαναχρησιμοποίηση πλαστικού μπουκαλιού είναι αιτία δηλητηρίασης. Από άγνοια, σίγουρα, χρησιμοποιούμε συνεχώς το ίδιο πλαστικό μπουκάλι, είτε στο αυτοκίνητο, είτε στη δουλειά μας. Αυτό δεν ενδείκνυται καθόλου.Μας προειδοποιεί το γεγονός του θανάτου ενός 12χρονου κοριτσιού από το Ντουμπάι, το οποίο κορίτσι, χρησιμοποιούσε καθημερινά πηγαίνοντας στο σχολείο το ίδιο μπουκάλι για 16 μήνες.Με δυο λόγια το πλαστικό (πολυαιθυλένιο τερερφθαλάτη ή PET) εμπεριέχει εν δυνάμει καρκινογόνα στοιχεία (διθυλοδροξυλαμίνη ή DEHA). Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ασφαλή μόνο για μία χρήση. Αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε περισσότερο, το διάστημα δεν πρέπει να ξεπεράσει τη μια βδομάδα, δεδομένου ότι δε θα το αφήσουμε σε μέρος με υψηλή θερμοκρασία.
Επαναλαμβανόμενο πλύσιμο ή ξέπλυμα του μπουκαλιού μπορεί να δημιουργήσει αλλοίωση της χημικής σύνθεσης του πλαστικού και τα καρκινογόνα στοιχεία να διαρρεύσουν στο νερό, το οποίο θα πιούμε.

Συνεπώς, ενδείκνυται να χρησιμοποιούμε μπουκάλια, τα οποία είναι κατασκευασμένα για πολλές χρήσεις, π.χ. γυάλινα.Παρακαλούμε να διαβιβάσετε αυτή την πληροφορία και σε άλλους.

ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ : Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΗ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ


ΔΕΠΑ Α.Ε.

Τμήμα Υγιεινής & Ασφάλειας

ΓΕΣΑΣΕ: Αφήνουν «στον αέρα» 3.500 νέους αγρότες

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη ζήτησε με επιστολή της σήμερα η ΓΕΣΑΣΕ προκειμένου 3.500 νέοι γεωργοί να μη μείνουν στον αέρα.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από νέους αγρότες όσον αναφορά το Μέτρο 1.1.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την Εγκατάσταση Νέων Γεωργών είναι περίπου 7.000.

Ο απαιτούμενος προϋπολογισμός για τις 7.000 αυτές αιτήσεις υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ, την ώρα που σύμφωνα με τον σχεδιασμό του 2009 ο προϋπολογισμός του προγράμματος υπολείπεται κατά 100 εκατ. ευρώ.

Αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς είναι οι μισοί υποψήφιοι νέοι αγρότες, δηλαδή 3.500, να μην ενταχθούν στο μέτρο 1.1.2.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στο ΠΑΑ 2007-2013 το οποίο υπολείπεται κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Γ’ ΚΠΣ όσον αναφορά την εθνική χρηματοδότηση.

Ειδικότερα, η Γενική Συνομοσπονδία στην επιστολή της παρουσιάζει αριθμητικά στοιχεία.

Συγκεκριμένα για το μέτρο 1.1.2 δηλώνει ότι «ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου για την Δ΄ Προγραμματική περίοδο ανέρχεται σε 304 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις του Γ΄ ΚΠΣ.

Το ποσό των 274 εκατ. ευρώ για όλη την περίοδο 2007-2013 εάν αφαιρέσουμε τα 215 εκατ. ευρώ για τις υποχρεώσεις της 1η προκήρυξης θα διαμορφωθεί στα 59 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή για τα επόμενα 4 χρόνια θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης για 1.700 νέους αγρότες...»

Η ΓΕΣΑΣΕ, επίσης, κάνει αναφορά στην αποεπένδυση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον πρωτογενή τομέα, η οποία είναι της τάξεως του 2,5% ετησίως.

Μάλιστα στην επιστολή παρουσιάζονται στοιχεία για το μέτρο 1.2.1 που αφορά τα σχέδια βελτίωσης της επενδυτικής πορείας του πρωτογενή τομέα. Σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία «ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013.

Από τα 450 εκατ. ευρώ τα 230 αποτελούν ανειλημμένες υποχρεώσεις του Γ’ ΚΠΣ και συνεπώς απομένουν 220 εκατ. ευρώ έως το 2013.

Από τα 220 εκατ. ευρώ τα 100 προορίζονται για την κάλυψη των μικρών σχεδίων βελτίωσης με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός χρημάτων για τις επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα (φυτική - ζωική) έως το 2013 να είναι 120 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόλις 400 αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα επενδύσεων έως το 2013», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ν. Κουνταρδάς

Συνεχίζει την απεργία πείνας, και ξεκίνησε και πάλι την απεργία δίψας, ο Νίκος Κουνταρδάς. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται πολύ κρίσιμη από τους γιατρούς. Ο απεργός νοσηλεύεται, φρουρούμενος, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει την απεργία.
Νίκος Κουνταρδάς προφυλακίστηκε στις 15 Μαΐου στην αστυνομική διεύθυνση της Ξάνθης για μια υπόθεση συμμετοχής σε εμπρησμό ενός ΑΤΜ το 2007, με την κατηγορία ότι παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Ξεκίνησε απεργία πείνας και δίψας την αμέσως επόμενη μέρα. Ο Κουνταρδάς εμπλέκεται στην υπόθεση αποκλειστικά λόγω της καταγγελίας ενός αστυνομικού που κατέθεσε ότι είδε το αυτοκίνητό του, αλλά όχι τον ίδιο τον κατηγορούμενο, να διέρχεται δίπλα από το σημείο του εμπρησμού. Σημειώνεται ότι ο Ν. Κουνταρδάς αρνείται τις κατηγορίες. Ο κατηγορούμενος δεν πέρασε από αυτόφωρη διαδικασία εκείνη την ημέρα και η υπόθεση έμεινε στο «συρτάρι» για αρκετούς μήνες. Τον Φεβρουάριο του 2009 ο Κουνταρδάς ειδοποιήθηκε ότι τίθεται υπό περιοριστικούς όρους. Του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και υποχρεώθηκε να καταβάλει εγγύηση 5.000 ευρώ και να εμφανίζεται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Ενώ κατέθεσε αίτηση για απαλλαγή από τους περιοριστικούς όρους, αυτή απορρίφθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, λόγω της αίτησης, ο κατηγορούμενος θεώρησε ότι δεν χρειάζεται να εμφανίζεται στο τμήμα και όταν ειδοποιήθηκε ότι η αίτησή του απορρίφθηκε, επανεμφανίστηκε στο ΑΤ της περιοχής, την 1η Μαΐου, για να δώσει το «παρών». Έφυγε χωρίς να υπογράψει κανένα χαρτί, καθώς οι αρμόδιοι αστυνομικοί τού είπαν ότι ο φάκελός του «δεν υπάρχει». Την επόμενη φορά που εμφανίστηκε για να δηλώσει παρουσία, στις 16 Μαΐου, ο φάκελός του περιείχε την κατηγορία ότι παραβίασε τους περιοριστικούς όρους και συνελήφθη απευθείας. Πέρασε με εξπρές διαδικασίες από τον εισαγγελέα και προφυλακίστηκε στις φυλακές της Κομοτηνής.