Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Από κόσκινο οι δηλώσεις ΟΣΔΕ των ενεργειακών φυτών

Την ηγεσία και τους εκπροσώπους των βιομηχανιών απασχόλησε η μεγάλη διαφορά των δηλωθέντων στρεμμάτων ενεργειακών καλλιεργειών στο ΟΣΔΕ και αυτών που έχουν δηλωθεί με συμβόλαιο από τις βιομηχανίες βιοντίζελ, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου. Όπως αποκάλυψε και η εφημερίδα Agrenda του Σαββάτου, για το 2009 υπεβλήθησαν στο τέως υπουργείο Ανάπτυξης συμβάσεις ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών για 430.000 στρέμματα, αλλά στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπεβλήθησαν μόλις 235.000 στρέμματα.

Στη συνάντηση των εκπροσώπων του κλάδου των βιοκαυσίμων και των ενεργειακών καλλιεργειών, στην οποία μετείχε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Καρχιμάκης, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή δεσμεύτηκε να ελέγξει τα στοιχεία και μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος να απαντήσει για την κατανομή της ποσόστωσης βιοντίζελ για το 2009.

Όπως δήλωσε η κ. Μπατζελή “σκοπός μας είναι ένα αδιάβλητο και διαφανές σύστημα κατανομής της ποσόστωσης που διασφαλίζει τους ίδιους τους Έλληνες παραγωγούς ελαιούχων σπόρων, δίνοντάς τους εναλλακτικές παραγωγικές επιλογές, αλλά και τη δίκαιη μεταχείριση των παραγωγών βιοντίζελ”.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΒΙΒΕ Γαβρανίδη Οδυσσέα, εκτός των άλλων, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η υπουργός μαζί με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών βιοντίζελ έκαναν και μια πρώτη κουβέντα και προγραμματισμό για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη νέα χρονιά.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΥΓΓΥΗΣ

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που θα κυμαίνεται από 300 έως 1300 ευρώ και η πρώτη δόση θα καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, αρχίζει αύριο ο εθνικός διάλογος για το ασφαλιστικό. Η αναθέρμανση της οικονομίας, η προώθηση των επενδύσεων... και η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, είναι οι τρεις άξονες της κυβέρνησης για την οικονομία.
Παράλληλα, εξετάζονται δράσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον κοινωνικό διάλογο. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή τα νομοσχέδια για τους δανειολήπτες και τη ρευστότητα στην αγορά. Στο επίκεντρο βρίσκεται και το Ασφαλιστικό. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ανδρέας Λοβέρδος θα συναντηθούν με το προεδρείο της ΓΣΣΕ.
Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν με τις ηγεσίες του ΣΕΒ και της ΑΔΕΔΥ. Για συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού, με στόχο μια βιώσιμη λύση, μίλησε ο πρωθυπουργός. "Οι ασφαλιστικοί μας φορείς βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Είχαμε ασκήσει έντονη κριτική για τον νόμο Πετραλιά και δυστυχώς, δικαιωθήκαμε. Ισχύουν όσα έχουμε καταγγείλλει, γι’ αυτό μιλάμε για αλλαγή όλου του καθεστώτος. Ένα όμως είναι βέβαιο. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, ώστε να το αντιμετωπίσουμε πρόχειρα, με μπαλώματα. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το ασφαλιστικό αγνοώντας βασικές παραμέτρους της αγοράς, της εργασίας, του ανταγωνισμού, της λειτουργίας των επιχειρήσεων", τόνισε ο κ. Γ.