Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

 Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για αμπέλια μέχρι τα Χριστούγεννα


Μέχρι τα Χριστούγεννα θα καταβληθούν στους αμπελοκαλλιεργητές του Νομού Ηρακλείου που έχουν οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης.

Όσον αφορά στη σταφίδα, ο υφυπουργός είπε ότι οι αποζημιώσεις θα ξεκινήσουν να δίνονται στο τέλος του 2009 και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2010.

Τη δέσμευση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκη, για την ολοκλήρωση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, των διαδικασιών αποζημίωσης των αμπελοκαλλιεργητών για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα αμπέλια από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, απέσπασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής.

Από την πλευρά του ο κ. Στρατάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ.Υφυπουργό για την κατανόηση της ηγεσίας του Υπουργείου για τα προβλήματα των αμπελοκαλλιεργητών, αναγνώρισε ότι το διάστημα των 3 μηνών για τόσες χιλιάδες περιπτώσεις είναι πιεστικό και χρονικά μικρό για ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Τουλάχιστον, όμως, για τις περιπτώσεις που ο ΕΛΓΑ έχει συμφωνήσει να υπάρξουν οριζόντιες εκτιμήσεις και δεν απαιτούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν γρηγορότερα οι αποζημιώσεις.

Ο βουλευτής, τέλος, εύστοχα επεσήμανε ότι οι πολιτικές που θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν, επιβάλλεται να στοχεύουν στις επενδύσεις στη γεωργία και κυρίως στην μικρής κλίμακας γεωργία, σύμφωνα και με πρόσφατο ανακοινωθέν της σύσκεψης κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Είναι γνωστό ότι το ήδη βεβαρυμένο κλίμα οδηγεί σε αποεπένδυση και δημιουργεί απαισιοδοξία στον αγροτικό κόσμο. Μάλιστα, ανέφερε την χαρακτηριστική πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι «ο πλανήτης έχει παραμελήσει τη Γεωργία», την ώρα που πάνω από 1 δις συνανθρώπων μας στον κόσμο πεινούν.

Αλκέτ Ριζάι

Αλκέτ Ριζάι: «Τους ανθρώπους που με βοήθησαν δεν τους καρφώνω»


«Εγώ τους ανθρώπους που με βοήθησαν δεν τους καρφώνω. Γιατί σιχαίνομαι τους ρουφιάνους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αλκέτ Ριζάι κατά τη διάρκεια της απολογίας του στον 13ο τακτικό ανακριτή, όταν ρωτήθηκε για την απόδραση από τις φυλακές του Κορυδαλλού τον Φεβρουάριο του 2009.

Ο Ριζάι ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την κινηματογραφική απόδραση του ίδιου και του Βασίλη Παλαιοκώστα, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για το πώς αυτή σχεδιάστηκε.

Ερωτώμενος για τα όπλα που είχε στην κατοχή του όταν συνελήφθη στο Άνω Σούλι Γραμματικού, ο Ριζάι υποστήριξε ότι τα είχε για την προσωπική του ασφάλεια και όχι για εγκληματικές πράξεις.

Αμέσως μετά, τη θέση του σε τετ α τετ με τον ανακριτή πήρε η σύντροφός του, Σούλα (Ασπασία Μητροπία). Η Σούλα έκανε χρήση του δικαιώματος σιωπής, με την αιτιολογία ότι καθημερινά προστίθενται νέα στοιχεία στη δικογραφία.

Αυτή την ώρα, απολογείται το ζευγάρι των Αλβανών που συνελήφθη στο σπίτι στο Άνω Σούλι Γραμματικού.

Να επισημάνουμε ότι η μεταφορά των συλληφθέντων στην Ευελπίδων έγινε στις 8:15 το πρωί, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στα δικαστήρια.

Να θυμίσουμε ότι ο Ριζάι και η «παρέα» του αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών: εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένη περίπτωση κατοχής όπλων και πυρομαχικών από κοινού, αρπαγή από κοινού με σκοπό να εξαναγκαστεί ο παθών σε πράξη που δεν υπάρχει υποχρέωσή του (πιλότος του ελικοπτέρου), παράνομη κατάληψη αεροσκάφους από κοινού, διατάραξη ασφάλειας αεροσκαφών από κοινού, ηθική αυτουργία στην αρπαγή, απόδραση κρατουμένου, κλοπή από κοινού, πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ’ εξακολούθηση, παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή.

Παπακωνσταντίνου: «υπάρχει προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει»

Επίθεση κατά των φοροφυγάδων εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας πως «υπάρχει προκλητικός πλούτος που φοροδιαφεύγει». Παράλληλα, επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά σχολίασε τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες για δηλωθέντα καθαρά εισοδήματα όσων διαθέτουν ιατρεία στο Κολωνάκι. Όπως ανέφερε, από τα 150 άτομα τα οποία έχουν ιατρεία στην περιοχή, τα 30 δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, άλλα 30 άτομα δηλώνουν από 10.000 - 20.000 ευρώ και επίσης 30 άτομα δηλώνουν καθαρό ετήσιο εισόδημα 20.000 - 30.000 ευρώ.

«Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ δηλώσεων και πραγματικών εισοδημάτων» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει τους ελέγχους σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα γίνει ειδική συζήτηση σχετικά με τον τρόπο φορολόγησης των ομάδων αυτών.

Παράλληλα, μιλώντας για τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, ανέφερε ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί σε ποσοστό 1,3%.

«Η ανάπτυξη (φέτος) στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι ελαφρά χαμηλότερη (σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση) στο -1,3%».

Σημειώνεται ότι φέτος ο προϋπολογισμός θα διανεμηθεί σε CD, διότι δεν εκτυπώθηκε για λόγους κόστους και ταυτόχρονα δεν θα υπάρχουν καταχωρήσεις στις εφημερίδες.

Αναφερόμενος στο κόστος δανεισμού, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δίνεται από την κυβέρνηση καθημερινή μάχη σε ό,τι αφορά τα spread των ομολόγων, ενώ επισήμανε πως η Eurostat μετά την επίσκεψη των εκπροσώπων της στην Ελλάδα, θα καταρτίσει πόρισμα για τα μακροοικονομικά στοιχεία που ήρθε να ελέγξει.