Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ για το πετρέλαιο θέρμανσης

Μπορεί χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να απέκλεισε κατηγορηματικά τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την ελάφρυνση των νοικοκυριών.
Τροπολογία την οποία κατέθεσαν οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011.
Όπως αναφέρεται στη σχετική Αιτιολογική Έκθεση, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.). Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να υπάρξει κατάργηση όλων των φόρων.
Σύμφωνα με τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κύριος στόχος της τροπολογίας είναι η ακύρωση της εξίσωσης προς τα πάνω των ειδικών φόρων των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, η οποία έχει πλήξει βάναυσα τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών.
Ως αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να προμηθευτούν με πετρέλαιο λόγω του υψηλού κόστους και να στερούνται του αγαθού της θέρμανσης, την ίδια ώρα που το ελληνικό δημόσιο χάνει έσοδα από τη μη αύξηση των φορολογικών εσόδων.