Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΝΑ ΧΑΙΡΕΣΕ ΤΟΝ ΘΕΙΟ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

Πριν 42 χρόνια, σε ένα αγώνα δρόμου, ποιός θα έδενε πρώτος τον ελληνικό λαό πρόλαβαν οι συνταγματάρχες. Εκτός από τους στρατηγούς που τους πρόλαβαν οι συνταγματάρχες και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής –«Εθνάρχης και αναμορφωτής της χώρας» για τους αγιογράφους του - είχε ταχθεί υπέρ της επέμβασης του στρατού.
Όπως γράφει σήμερα σην Ελευθεροτυπία ο Βίκτωρας Νέτας, από διάφορες πηγές προκύπτει, ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ήδη από το Φεβρουάριο 1967, είχε εισηγηθεί στους αμερικανούς στρατιωτική λύση του ελληνικού προβλήματος υπό την ηγεσία του.
Βίκτωρ Νέτας αναφέρεται στον γνωστό δημοσιογράφο Ηλία Δημητρακόπουλο, ό οποίος είχε διαφύγει το Σεπτέμβριο του 1967 στην Αμερική, όπου ανέπτυξε φιλίες και είχε σημαντικές πηγές πληροφοριών. Συγκεκριμένα ο Βίκτωρ Νέτας γράφει: «Ανακάλυψε ο Δημητρακόπουλος, ότι το Φεβρουάριο του 1967 ο Κων. Καραμανλής συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον απόστρατο πτέραρχο Λόρις Νορτσταντ, με τον οποίο συζήτησε την ιδέα στρατιωτικής λύσης στην Ελλάδα». Σε συνέντευξή του στον Θ. Γεωργακόκουλο για το περιοδικό “Esquire” (Φεβρουάριος 2003), ο Δημητρακόπουλος είπε: «Ο Καραμανλής συνάντησε τον Λόρις Νόρσταντ, ο οποίος επί 7 χρόνια ήταν αρχιστράτηγος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Ο Καραμανλής του πρότεινε να εισηγηθεί μια στρατιωτική λύση του ελληνικού προβλήματος, υπό την ηγεσία του ίδιου. Αυτή η πρόταση είχε πολλές συνέπειες, γιατί αφαίρεσε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ τον τελευταίο ηθικό ενδοιασμό που μπορεί να είχε για χούντα στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Καραμανλής, ο αρχηγός της ελληνικής δεξιάς, τους έλεγε να κάνουν δικτατορία».
Το ότι ο Καραμανλής ήταν υπέρ της εκτροπής προκύπτει και από άλλες πηγές στις οποίες αναφέρεται επίσης ο Βίκτωρ Νέτας.
ΠΗΓΗ*http://www.kentri.gr