Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Είναι ο υπολογιστής σας για πέταμα; Μπορεί να μετατραπεί σε καύσιμο!

Κάθε μέρα τεράστιες ποσότητες από άχρηστα ηλεκτρονικά συγκεντρώνεται είτε στις χωματερές είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων σε κάποια κέντρα συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποβλήτων. Με το ρυθμό που πετάμε τις παλιές ηλεκτρονικές μας συσκευές, από εκτυπωτές, οθόνες μέχρι και υπολογιστές, σύντομα οι χωματερές θα γεμίσουν με τα ηλεκτρονικά μας σκουπίδια τα οποία κάθε άλλο παρά αδρανή είναι. Ένας υπολογιστής για παράδειγμα περιέχει τόσες τοξικές ουσίες (αρσενικό, υδράργυρο, μόλυβδο) που είναι ικανός να μολύνει τα υπόγεια ύδατα της περιοχής με ανεπανόρθωτες συνέπειες για το περιβάλλον και για τους υδρόβιους οργανισμούς. Τι θα λέγατε όμως αν μπορούσατε να μετατρέψετε τον υπολογιστή σας σε καύσιμα;

Μια ομάδα ερευνητών από την Ρουμανία και Τουρκία, βρήκε τον τρόπο να κάνει το παραπάνω πραγματικότητα.Με την συγκεκριμένη κίνηση η ανακύκλωση των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων παίρνει κυριολεκτική σημασία, αφού τα υλικά αποδομούνται σε συστατικά που αποτελούν πρώτες ύλες.

Στις ΗΠΑ τον προηγούμενο χρόνο παρήχθησαν πάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων και σε όλο τον κόσμο πάνω από 20 εκατομμύρια, τα οποία κάθε χρόνο αυξάνονται. Μόνο η Ελλάδα, “παράγει” τουλάχιστον 200.000 τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως.

Οι ερευνητές ακολουθούν την εξής διαδικασία: συλλέγουν τις πλακέτες με τα κυκλώματα από υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές και γενικώς κάθε είδους ηλεκτρονικά gadgets. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν διάφορα χημικά, καταλύτες και ειδικές μεθόδους φιλτραρίσματος, με τις οποίες καταστρέφουν τα πρόσθετα χημικά τα οποία μπαίνουν στα πλαστικά ως επιβραδυντές. Με αυτόν τον τρόπο αφαιρούνται τα περισσότερα χημικά τα οποία μετατρέπονται σε λάδια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή καυσίμου, και μέταλλα τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από την βιομηχανία μπαίνοντας ξανά στην διαδικασία παραγωγής.
Το καλό με τα μέταλλα αυτά είναι ότι είναι ήδη επεξεργασμένα και έτοιμα προς χρήση,σ ε αντίθεση με αυτά που πρέπει να εξορυχθούν και να επεξεργαστούν ως ότου γίνουν αξιοποιήσιμα. Αυτό εξοικονομεί επιπλέον ενέργεια , και αν προσθέσουμε και το σημαντικότερο όφελος για το περιβάλλον, τότε η διαδικασία είναι πραγματικά αξιόλογη.

Η όλη διαδικασία είναι ακόμα σε φάση πρωτοτύπου και δεν έχει δοκιμαστεί σε μεγάλη κλίμακα. Αν αποδειχθεί ότι αποδίδει το ίδιο καλά και εκεί τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι ένας μεγάλος πονοκέφαλος της σύγχρονης εποχής λύθηκε πριν αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα.

Στην Ελλάδα τι γίνεται; Πως μπορώ να ανακυκλώσω τον υπολογιστή μου με ασφάλεια;

Στην Ελλάδα από το 2001 είχε ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών, το “Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων Ηλεκτρονικών Υπολογιστών” . Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί αλλά αν ενδιαφέρεστε να ανακυκλώσετε τον παλιό σας υπολογιστή έχετε κάποιες εναλλακτικές:

1) Να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Ανακύκλωση συσκευών Α.Ε. όπου μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τοποθεσίες απόρριψης ηλεκτρονικών απορριμάτων αλλά και διάφορες επιπλέον πληροφορίες.

2)Επίσης μπορείτε αν τα εξαρτήματα ή τα κομμάτια του υπολογιστή λειτουργούν αλλά δεν αξίζουν αναβάθμιση να τα χαρίσετε σε άτομα που τα θέλουν και μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Μια καλή ιδέα είναι να τα δωρίσετε στο xariseto.gr όπου μπορούν να πιάσουν τόπο ή να τα βάλετε σε μια αγγελία αν το επιθυμείτε.

3) Ο επισκέπτης Vasiles (τον οποίο ευχαριστούμε) στα σχόλια του άρθρου πρότεινε ακόμα μια λύση, την Freecycle.org η οποία είναι παρόμοια με το xariseto. Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία έχει δράση σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα και μάλιστα σε 13 διαφορετικές πόλεις, και μπορείτε να χαρίσετε τον παλιό σας υπολογιστή.

Στην περίπτωση που ο υπολογιστής λειτουργεί αλλά είναι απαρχαιωμένος, μπορείτε να σκεφτείτε τα ακόλουθα:

  • Δώστε τον στα παιδιά σας για να βγάζουν το άχτι τους και να μην διαλύσουν τον καινούριο που πήρατε.
  • Βάλτε του Linux δώστε του μερικά χρόνια ζωής ακόμα και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να μάθει ένα καινούριο λειτουργικό.
  • Κάντε το Mp3 Jukebox

Σε καμία περίπτωση όμως μη τα πετάξετε στα σκουπίδια μιας και θα καταλήξουν στη χωματερή με τις γνωστές συνέπειες.