Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

 Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για αμπέλια μέχρι τα Χριστούγεννα


Μέχρι τα Χριστούγεννα θα καταβληθούν στους αμπελοκαλλιεργητές του Νομού Ηρακλείου που έχουν οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Μιχάλης Καρχιμάκης.

Όσον αφορά στη σταφίδα, ο υφυπουργός είπε ότι οι αποζημιώσεις θα ξεκινήσουν να δίνονται στο τέλος του 2009 και θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2010.

Τη δέσμευση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκη, για την ολοκλήρωση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, των διαδικασιών αποζημίωσης των αμπελοκαλλιεργητών για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα αμπέλια από τις βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου, απέσπασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής.

Από την πλευρά του ο κ. Στρατάκης, αφού ευχαρίστησε τον κ.Υφυπουργό για την κατανόηση της ηγεσίας του Υπουργείου για τα προβλήματα των αμπελοκαλλιεργητών, αναγνώρισε ότι το διάστημα των 3 μηνών για τόσες χιλιάδες περιπτώσεις είναι πιεστικό και χρονικά μικρό για ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.

Τουλάχιστον, όμως, για τις περιπτώσεις που ο ΕΛΓΑ έχει συμφωνήσει να υπάρξουν οριζόντιες εκτιμήσεις και δεν απαιτούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν γρηγορότερα οι αποζημιώσεις.

Ο βουλευτής, τέλος, εύστοχα επεσήμανε ότι οι πολιτικές που θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν, επιβάλλεται να στοχεύουν στις επενδύσεις στη γεωργία και κυρίως στην μικρής κλίμακας γεωργία, σύμφωνα και με πρόσφατο ανακοινωθέν της σύσκεψης κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Είναι γνωστό ότι το ήδη βεβαρυμένο κλίμα οδηγεί σε αποεπένδυση και δημιουργεί απαισιοδοξία στον αγροτικό κόσμο. Μάλιστα, ανέφερε την χαρακτηριστική πρόσφατη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι «ο πλανήτης έχει παραμελήσει τη Γεωργία», την ώρα που πάνω από 1 δις συνανθρώπων μας στον κόσμο πεινούν.