Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Οι Πειρατές του Ίντερνετ δεν το βάζουν κάτω

«Όπως σε όλες τις καλές ταινίες του Χόλιγουντ, οι ήρωες χάνουν στην αρχή αλλά κερδίζουν μια επική νίκη στο τέλος». Έτσι απάντησαν μέσω της δημοφιλούς ιστοσελίδας τους «Τhe Ρirate Βay» (ΤΡΒ) οι τέσσερις Σουηδοί ιδρυτές της στην απόφαση του δικαστηρίου που, την περασμένη εβδομάδα, τους επέβαλε έναν χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανία του θεάματος πανηγύριζε- ήταν μια σπάνια νίκη κατά της πειρατείας. Για όσο διαρκέσει.

Τι άλλαξε; Όχι πολλά. Το site παραμένει ανοιχτό.

Μάλιστα την ώρα που ανεγνώσθη η απόφαση του δικαστηρίου, 10 εκατομμύρια χρήστες ήταν απασχολημένοι στο site:

κατέβαζαν μουσική και ταινίες. Λίγο αργότερα, αρκετοί πάροχοι Ίντερνετ, μεταξύ των οποίων και ο μεγαλύτερος της Σουηδίας, Τelia Solana, ανακοίνωσαν ότι δεν θα μπλοκάρουν το site και θα προστατεύσουν και τους πελάτες τους από ενδεχόμενες διώξεις, σβήνοντας αρχεία από τα sites που επισκέφτηκαν. Η έφεση δεν άργησε να ασκηθεί. Δεν αποκλείεται μάλιστα η καταδίκη των τεσσάρων να ακυρωθεί, αφού αποκαλύπτεται ότι ένας από τους δικαστές είναι μέλος πολλών ενώσεων για την προστασία των συγγραφικών δικαιωμάτων, μαζί με εκπροσώπους της βιομηχανίας της μουσικής και του κινηματογράφου.

Η όλη υπόθεση μπορεί έτσι εν τέλει να ενισχύσει την εκστρατεία για ελεύθερη διάθεση προγραμμάτων, μουσικής, ταινιών, παιχνιδιών και βίντεο. Αυτό μαρτυρά και το κύμα αλληλεγγύης που ακολούθησε μετά την απόφαση και εξελίχθηκε σε μια ηχηρή διαμαρτυρία. Σε γνωστά blogs και δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης η δικαστική απόφαση ήταν το βασικό θέμα συζήτησης.