Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Μετά τις …σιβυλλικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη περί μείωσης των τιμών στο γάλα, να που οι κινήσεις των μεγάλων βιομηχανιών έρχονται να επιβεβαιώσουν το κλίμα που η κυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει μετά τη χθεσινή επαφή με τον κλάδο, στην οποία πάντως οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν προχώρησαν σε σπάσιμο αβγών και ριζοσπαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των υψηλών τιμών στην αγορά.
Πάντως η Vivartia, ακολουθώντας μια πολιτική που από μόνη της είχε αποφασίσει ήδη από τον Μάρτιο κι όχι κατόπιν πιέσεων του υπουργείου, ανακοίνωσε σήμερα
μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος Δέλτα στο 1 ευρώ το λίτρο -ανώτατη προτεινόμενη τιμή με ΦΠΑ στα σούπερ μάρκετ, από 1,35 ευρώ σήμερα- και στο 1,20 ευρώ σε φούρνους και μικρά καταστήματα - από 1,58 ευρώ.
Η μείωση είναι της τάξης του 26% στα ράφια και του 24% στους φούρνους και στα καταστήματα.
Παράλληλα δεσμεύτηκε για την παραμονή των κτηνοτροφικών μονάδων της Βορείου Ελλάδος στον παραγωγικό ιστό της Vivartia.
Παράλληλα πηγές αναφέρουν πως ανάλογες κινήσεις θα ανακοινωθούν και από άλλες βιομηχανίες, αν και οι μειώσεις θα έχουν πρόσκαιρο κι όχι μόνιμο χαρακτήρα, ενώ δεν θα είναι αντίστοιχα γενναίες όπως αυτές της Vivartia.
Κι αυτό διότι από τις χθεσινές επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης, οι γαλακτοβιομήχανοι κατανόησαν πως τα περιθώρια που τους δίνονται είναι μεγάλα και πως δεν υπάρχει άσκηση σοβαρής πίεσης εις βάρος τους.